nic.jonk

"Nic Jonk werd geboren in Schermerhorn en bracht zijn jeugd door in Langedijk.
Van 1945-1953 volgt hij avondlessen aan de kunstnijverheidschool te Amsterdam; modeltekenen en beeldhouwen bij Wessel Couzijn.

Van 1950-1954 volgt hij de Rijksnormaalschool in Amsterdam, van 1953-1956 volgt hij een opleiding beeldhouwen aan de rijksacademie bij V.P.S. Esser.
In 1965 vestigt hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in het Noord-Hollandse Grootschermer en start museum en beeldentuin Nic Jonk.

Nic Jonk was weg van het vrouwelijke model en liet zich in zijn beelden inspireren door voorgangers als Maillol, Renoir en Bourdelle. Zijn werk getuigt van respect voor het leven en bezit een ongekende oerkracht. De precisie en het oog voor details en nuances, zorgen ervoor dat Nic Jonk's beelden wondermooi zijn uitgevoerd. De herkenbaarheid komt uit de vorm, geboren uit oerelementen van het leven; het water, de aarde, de zon, de vrouw, de walvis.
In de beeldentuin in Grootschermer staan kolossale sculpturen, waar de levensvreugde onbekommerd van af spat.
Het zonlicht werpt mooie patronen van licht en schaduw op de gepolijste huid van brons.

Met zijn grafiek en olieverfschilderijen toont hij zich vooral een meester in het uitbeelden van vrouwelijk schoon.
Maar ook gracieuze dieren zoals zwanen en paarden worden met ogenschijnlijk simpele lijnen in een kleurrijk geheel neergezet. De felle expressionistische en vooral monumentale doeken roepen een associatie op met schilders als Rubens, Renoir en Matisse.

Zijn veelzijdige oeuvre bestaat verder uit sieraden, keramiek en glas, staal en perspexobjecten.

Nic Jonk overleed in 1994 en werd vooral bekend door zijn bronzen beelden, waarvan er zo'n 250 in Nederland een permanente plaats hebben gekregen.
Ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje, U.S.A. (California) , België en Italië (San Gimignano) zijn beelden van hem te bewonderen."
filter kunst   0
Oriëntatie
Stijl
Kleur
  1. RoodBlauwGroenGeel
Prijs
  1.  
    500
    1600
Tarief
verhuurd.
Dansende walvissen

Dansende walvissen

Nic Jonk

te huur

Schilderijen

verkocht.
Poseren

Poseren

Nic Jonk

te huur

Schilderijen

Two whales

Two whales

Nic Jonk

te huur/koop

Schilderijen