peter.de rijcke

"Geboortedatum: 04-01-1945
Geboorteplaats: Zeist
Geboorteland: Nederland
Opleiding: Gerrit Rietveld Academie
Plaats: Amsterdam
Technieken: Schilderij

Biografie

Peter de Rijcke (Zeist, 1945) studeerde in de tweede helft van de jaren zestig aan de Rietveld Academie in Amsterdam en volgde er een jaar modeltekenen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hij debuteerde in 1969 met een tentoonstelling in Galerie Sergej in de Amsterdamse Jordaan waar hij kleine figuratieve etsen exposeerde met maatschappelijk bewogen en erotische voorstellingen.

Sinds 1972 woont en werkt de Rijcke in Hoorn, waar hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met onderwerpen als landschappen, stads- en havengezichten en portretten. In het begin van de jaren negentig deed hij een belangrijke toevoeging aan de diversiteit van zijn schildershandschrift door te gaan schilderen met paletmessen. Tegelijkertijd voerde hij de gloed van zijn kleurenspel op om te komen tot intense polychrome harmonieën en contrasten, die in samenspel met een gefragmenteerde vormgeving en een ruig verfoppervlak voor een hartstochtelijke persoonlijke uitdrukkingskracht zorgen.

De Rijcke werkt, met behulp van schetsen en foto’s, gedurende langere tijd aan een enkel motief en werkt dat vanuit verschillende gezichtspunten en stemmingen uit. Hoewel hij soms de mogelijkheden van digitale fotografie en beeldbewerking op de computer in zijn vooronderzoeken gebruikt, ligt de essentie van het schilderen voor Peter de Rijcke in het klassieke ambachtelijke procédé van zien, interpreteren en vervolgens handmatig uitwerken.

Door hem toegepaste schilder- en grafische technieken zijn olieverf op doek, aquarel, gouache en zeefdruk. Zijn favoriete werklocaties vindt hij in de oude havens van Hoorn en Enkhuizen, langs de kusten van het IJsselmeer en de Waddenzee en in buitenlandse, vaak Franse, landschappen. Daarnaast schildert hij regelmatig portretten in opdracht, waarin hij streeft naar een magisch samenspel van uiterlijke gelijkenis en innerlijke aanwezigheid."
filter kunst   0
Oriëntatie
Kleur
  1. BlauwGroenZwartBruin
Oosterpoort

Oosterpoort

Peter de Rijcke

te koop

Schilderijen

Vluchthaven Hoorn

Vluchthaven Hoorn

Peter de Rijcke

te koop

Schilderijen

Schepen bij Hoorn

Schepen bij Hoorn

Peter de Rijcke

te koop

Schilderijen